Title 5 cover

The Vertical Heart

GoKo from Mexico City seized 4 floors for the new Map Marketing office connecting all levels with a main internal staircase . Inside, the architects drilled each level´s slabs and created a central vertical volume, as the core: a connection between all company´s levels, spaces and areas.  Through this the they centralized all company´s access creating interaction between employees. Encouraging exercise that generates endorphins reflected in mood and user performance. Polished concrete floors, white walls, clear glasses and the apparent slab on a light gray tone resulted in a much larger space feeling. They used a series of pendant lights as the only element of indirect illumination creating ideal work light quality.


Thumb unnamed 1


Thumb unnamed 2


Thumb unnamed 3


As a visual key to the central staircase, GoKo created informal working areas on each level: a waiting room with lockers for each user. The idea of the living rooms was to create a flexible space to share ideas among employees, store their belongings in lockers or to receive a client with less formality . With a special paint, the architects took the perimeter walls as a canvas for drawing, writing and translating ideas into them. The divisions between the few office cubicles were made with two clear crystals and a white inner film in order to draw and write on both sides.  


Thumb unnamed 6


They also considered living vegetation as an indispensable element in the offices. As the only element of color, we customized a small potted plants design, assigning each member of the company with its own plant, making each individual responsible for watering it and keeping it alive. This idea helped to create an action of responsibility and consciousness. A ping pong table lies in the middle of the creative area , as an element of fun and distraction to help achieve best ideas at the right time.  Photos by Aki Itami

For more impressions check GoKo's work on Pinterest, Instagramm and LinkedIn